Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Dr. Jablonkay István: Mátyás mostan választotta

Dr. Jablonkay István többrészes publikációjának nyolcadik része. A Solymári Hírmondóban megjelent cikkében a Hunyadiak korszakába kalauzolja az olvasót.

Solymári Hírmondó - 1995. november
Mátyás mostan választotta


... mind ez ország királyságra, mert ezt adta Isten nékünk mennyországból ol­talmunkra. Ez, a már 1458-ban ismert vers is tükrözi a kor felfogását, hogy a király /ha van/ megóvja az országot minden bajtól, ellenségtől és csak addig ország az ország, amíg királya van, aki a rend, biztonság, törvényesség őre. Addig, amíg V. László Frigyes császár oltalma alatt áll külföldön, a főrangúak, főleg a Garai László vezette liga egyéni érdekeik érvényesítésének ren­delték alá az országot.

Ulászló a várnai csatában esett cl. A négyéves gyermek-királyt csak úgy fogadták el királyuknak, hogy helyette, és nevében Hunyadi János országos főkapitány, kormányzó vezette az országot 1446-52 között. Nehéz évek vol­tak. 1448-ban a rigómezői csatában maga Hunyadi is vereséget szenved a töröktől. A Felvidéket megszállva tartó Giskrával békét köt, majd mikor a szövetséges magyar és osztrák rendek Czillei Ulrik vezetésével Bécsújhelyen ostrom alá vették Frigyes császárt, az kiadja az eddig őrizet alatt élő V. László gyermek-királyt 1452. szeptember 1-én. A gyermek-király szeptember 4-én megkezdi tényleges uralkodását, Hunyadi János kormányzó lemond, Beszterce grófságát kapja. Még 1444-ben adományozza Ulászló király várunkat az ónodi Czudar Jakab fiai. Jakab és Simon-nak. De év végére már elzálogosítja 600 aranyforintért Rozgonyi Simon egri püspök és főkancellár, Rozgonyi György országbíró, valamint Rozgonyi Sebestyén pozsonyi főispánnak. A Rozgonyiak nem tudják sokáig megtar­tani a várat, és 1445 után megválnak tőle. A gyakori tulajdonosváltás nem hozhatott se különösebb gondozást, se korsze­rűsítést a várnak, ha megléte csupán a hatalom kifejezését szolgálta. 1445 után már Garai László nádor a várunk tulaj­donosa, és fennállása alatt leghosszabb ideig /1445-1481/ a Garaiak kezén is ma­rad. Ha valamikor, úgy talán ekkor volt rá idő, hogy a várat korszerűsítsék, de erről semmiféle dokumentum nem maradt fenn.

1456-ban a nándorfehérvári diadal után Hunyadi János fia, László örökli a romos nándorfehérvári várat és az országos fó'kapitányi rangot. Czillei Ulrik, ahoi éri, árt a gyűlölt Hunyadi családnak, most azt forgatja a fejében, hogy a király kíséretével érkező' bérencek a nándorfe­hérvári várban alkalmas időben leszámol­nak Hunyadi Lászlóval. Nem igy történt. Hunyadi László éber vitézei észreveszik Czillei tervét, és végeznek vele. Pár hét múlva a még gyermek király Temesváron ünnepélyes esküvel erősíti, hogy nem fogja Hunyadi Lászlón megtorolni Czillei halálát. A király nem is, de Garai László nádor annál inkább, bíróság elé állítja a két Hunyadi fiút, és kimondatja mindket­tőre a halálos ítéletet. Lászlót Garai lefe­jezteti két nap múlva. Dc Mátyást a király, V. László egy nappal hamarabb magával viszi Prágába, ahol a királyt megmérgezik. Mátyás pedig fogoly marad a Hradzsin­ban. V. László halálhírére a magyar ren­dek és Szilágyi Mihály főkapitány hadserege nyomására a bárók Mátyást királlyá kiáltják ki, aki később hazatér, és megkezdi uralmát, 1457-ben. Mátyás ek­kor 14 éves. Az ország élén Szilágyi Mi­hály, mint választott kormányzó áll, de a hatalom Garai László nádor kezében van, aki még mindig a főurak ligájának vezetője. Mátyás 1457-ben megegyezést köt Garai Lászlóval, megtartja nádori székében őt Garainak 1459-ben bekövet­kezett haláláig.

A Hunyadi család legádázabb ellen­ségétől szabadul. Várunkat Garai Jób örökli apjától, és megtartja 1481-ig. Mátyás a következő 30 évben pedig Európa egyik legkáprázatosabb uralmát teremti meg kemény kézzel, a jólét, kultúra, az igazságosság, és a tudomány felvirágoztatásával. Magyar királyról még annyi monda, legenda, történet, közmondás nem maradt fenn a népi em­lékezésben, mint az igazságos Mátyásról. Ő szerzi meg a solymári várat fiának, Corvin Jánosnak, 1481-ben a Garai család kihalása folytán.

Dr. Jablonkay István


 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.solymarivar.hu/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg:

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.