Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Dr. Jablonkay István: Tempora mutantur...

Dr. Jablonkay István többrészes publikációjának tizedik része. A Solymári Hírmondóban megjelent cikkében a solymári vár történetének befejező időszakával foglalkozik.

Solymári Hírmondó - 1996. január
Tempora mutantur...

A fővezér Tomory Pál kalocsai érsek párt-fogoltja Bakics Pál szerb vajda túlélte Mo­hácsot. Őt az új király, Ferdinánd még megerősíti a vár birtoklásában, de ebben az időben Solymárnak nem minden része tartozott a váruradalomhoz. Erről egy ok­levélből értesülhetünk. Ugyanis 1511-ben kelt végrendeletében Zempleki Tamás és felesége a Solymár falubeli "domum et curiam nobilitarcm" valamint ugyanitt szőlőt és réteket hagynak Tamás fiukra, Sámboki Adorjánra és néhai nemes solymári Bornemissza István lányára Mar­gitra. Négy év múlva viszont egy bir­tokügyletnél szerepel Salmári Tamás királyi emberként, aki talán azonos a korábban említett idj. Zempleki Tamás­sal.

Az 1518-as bácsi országgyűlés 14. artikulusa intézkedik, hogy a főurak által erőszakkal elfoglalt 'királyi birtokok, így Salmár is (valószínűleg Podmaniczki Jánosról van szó, aki környékbeli birtokos is és aki Salmárt is elfoglalta) a királyi ud­var fenntartására rendeltetnek. Való­színű, hogy Thurzó Elek foglalta vissza várunkat és egy ideig birtokolta is. 1525 táján Tomori fővezér többször sürgeti a királyt, hogy adjon Magyarországon bir­tokot Bakics Pál menekült szerb vajdának és testvéreinek, mire II. Lajos a solymári várat adja Bakicséknak. E birtokbahe­lyezést később Ferdinánd király is megerősíti. A mohácsi tragédia után a törökök elfoglalják Budát és dúlják környékét.

Bakics várunkat 500 forintért adja el várnagyának, Bakai Demeternek, aki még 1529-ben is igazgatja a birtokot. De pár hónappal később János király a törökkel együtt elfoglalja Budát és 1541-ig birto­kolja a várat, emiatt Bakics családjának menekülnie kell Solymárról. Zápolya 1531-ben eladja Buda városának várunkat, így biztosítja magát, hogy várunk nem lehet a Buda ellen vonuló ellenségnek támaszpontja. Bakics 1537-ben Diakovár mellett a törökkel vívott csatában veszti életét.

Kisméretű várunk fölött az idő eljárt, a nehéz tűzfegyvereknek már nem tud el­lenállni, a török inkább új várat épít Vörösváron és Zsámbékon Nyugat felé védő és támadó állás biztosítására a királyi Magyarország ellen. Solymár, Borosjenő, Kovácsi, Kandé, Csaba, Páty, Tinnye mind elpusztul és a török adószedő jegyzékek­ben a hódoltság végéig elpusztult helyként szerepel, várunkat is fölégette. Mintegy 180 évvel később, 1737-ben jár erre a nagy tudós Bél Mátyás, külföldi egyetemek tanára, aki és várunk még magasan álló falairól ad hírt. A solymári uradalmat a 17. században a Vattay család kapja meg, de az újratelepítésre csak a 18. században kerül sor, előbb rác, később német telepe­sekkel, akik a várunkat széthordják épít­kezéseikhez.

A régi Pilis megyében 4 királyi vár állott, a mienk a leg­fiatalabb, 7 király és 2 királyné 'tulajdona volt, nekünk solymáriaknak értékes műem­lékünk, mely maradványainak megmen­tésére és védelembevételére ez évben indul kezdeményezés.

Dr. Jablonkay István


 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.solymarivar.hu/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg:

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.