Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Dr. Jablonkay István: Várunk további sorsa

Dr. Jablonkay István többrészes publikációjának kilencedik része. A Solymári Hírmondóban megjelent cikkében a solymári várt birtokló Corvin János életével foglalkozik.

Solymári Hírmondó - 1995. december
Várunk további sorsa


Amint az eddigiekből is kitűnt, solymári várunk királyi vár még akkor is, ha egyik, másik uralkodó inkább rövidebb időre el is zálogosítja. Ez alól csak az a kivétel, mikor a Gara család kezében van 36 esztendeig 1481-ig. Egy év múlva Mátyás király természetes fiára hagyományozza azzal, hogy hatalmi pozícióját növelve, könnyebben érje el a trónt apja halála után. Erre 1490-ben került sor. Az utódlás biztosítására a hatalmas Hunyadi vagyon mellé nem csak a királyra szállott Garai vagyon, de még sok más megszerzett vár, birtok növelte a kiszemelt utód hatalmát, így lett Corvin János az ország legvagyonosabb főura, amihez apjától hercegi címet is kapott. Corvin Jánosnak 30 vár, 9 castcllum, 49 mezőváros, több mint 1000 falu volt birtokában, szemben a leghatalmasabb főurak: Zápolya István, Újlaki Lőrinc, Bátori István birtokában 1814, illetve 5 vár volt. Három birtoktest is Corvin János kezén van Buda közelében, a zsámbéki, a solymári és a csővári, a Duna túlsó oldalán, összefüggő területet képezve.

Mátyás király tervei nem vál­tak valóra. Idézem Fügedi Erik sorait: "Csontmezőn a Mátyás politikáját elte­mető, döntő csatában, egymással szövetségben Báthori István, Ország László és Kinizsi Pál - Corvin Jánossal szemben" áll és győz, ami meg­pecsételte Corvin János további sorsát.

Corvin János, apja halála után nem csak a királyságról, de pénzügyi ne­hézségei miatt mamutbirtoka nagyrészéről is kénytelen lemondani, így a bennünket érintő solymári várunkról is, és az ahhoz tartozó várbirtokról is. így a Pilis megyei Salmár, Borosjenő, Alsó­kovácsi falvak és Páty fele birtoka mellett a Pest megyei Szentlőrinc, Szentmiklós, Káposztáskeszi és a más megyékben fekvő Rád, Szele, Félegyháza, György birto­kokat és Acsa részét valamint Cheg Szabolcs megyei várost 1000 arany forin­tért Ráskai Balázsnak és fiának adta el 1495 táján. Ráskai, Corvin János híve, Budán udvarbíró 1484-től 1492-ig, majd Ulászló idejében budai várnagy, aki várunkat II. Ulászló királynak adja át. Ulászló külön oklevélben tudatja, hogy milyen jól felüdül solymári tartózkodásai és vadászatai során a szép környezettől. Várunkat haláláig megtartja magának. Egyes utalások arról szólnak, hogy Ulászló várunkat későreneszánsz díszítő elemekkel gazdagította. Fia, II. Lajos fiatal gyerekként követi elhunyt apját a trónon 1516-ban. Az Ulászló uralkodása utáni időkben az anarchia tovább fo­kozódik, a főrangúak saját érdekeik kielégítéséért birkóznak egymással, az ország érdeke másodrendű. Hiába figyel­meztet a növekvő török veszedelemre Tö­möri Pál kalocsai érsek, szavára nem figyel az ország. A Balkánon szünet nélkül folyik a csatározás a törökkel, maga Bakics Pál szerb vajda is állandó harcban áll a hazáját megszálló fogyhatatlan törökkel, közben küldi jelentéseit a magyar királynak min­den jelentős török lépésről. Ezekre az évekre esik az, hogy a hatalmaskodó Pod-maninek megszállják várunkat, majd Bakics Pál kér letelepülési lehetőséget, mert hontalanná vált. II. Lajos király a solymári várat adja Bakics családjának, majd a mohácsi csatában maga is hősi halált hal. E kor kiemelkedő alakja az a Thurzó Elek királyi kincstartó, aki fel­számolja a várunkat megszálló Podma-.nincket, a két király idején Ferdinánd mellé áll. Ferdinánd megerősíti Bakicsot a solymári vár használatában, aki török portyázásnak áldozatul esett és az elnép­telenedett Alsó-kovácsi, Borosjenő és más hasonló sorsú kihalt, jövedelmet nem hozó birtokrészek helyett más jövedelmi forrás után néz. A várbirtokot pedig 500 forintért adja el várnagyának, Bakai De­meternek. 1529-ben Zápolya török segít­séggel elfoglalja Ferdinándtól Budát és haláláig meg is tartja. A Bakics családnak el kell hagyni Solymárt, mert Zápolya 1531-ben január 25-én kelt oklevelében -hangsúlyozva a város polgárainak iránta tanúsított hűségét - Solymárt kőből épült erősségével együtt, valamint Kiskovácsit és Páty felét, azaz az eredeti XV. sz-i váruradalmat Budának adományozza. 

Dr. Jablonkay István


 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.solymarivar.hu/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg:

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.