Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Hegedűs András: Simán zajlott a Vár műszaki átadása

Hegedűs András írása a vár műszaki átadásáról 2006-ban

Szólj Már, 2006. III. évf. 9. szám

Simán zajlott a Vár műszaki átadása - Folytatni kell, de hogyan?

Problémamentesen zajlott le szeptember ll-én a helyreállított solymári Vár műszaki átadása, s az önkormányzatot képviselő beruházás-szervező cégnek semmilyen lényegi észrevételt nem kellett tennie a kivitelezés miatt. A cégvezető szerint azonban a félig kész restaurálást mindenképpen folytatni kell, csak éppen kérdéses, hogy miből. Komoly gondot jelenthet, hogya mííszaki átadás napján megszűnt a romterület őrzése, pedig a Vár feltáratlan pincerésze vélhetőleg még mindig igen gazdag leletanyagot rejt.

Szűk körben zajlott le a solymári Vár műszaki átadása a Búcsút követő hétfő délelőtt, az eseményen az önkormányzat részéről még a polgármester úr sem vett részt. A beruházót így csak a lebonyolítást megszervező cég vezetője és egy munkatársa képviselte, rajtuk kívül az átadáson Szalay Gábor építész-tervező, Feld István régész, valamint a kivitelező cég és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyegy illetékese vett részt. Az átadás előtti bejáráson lapunk is jelen lehetett, magáról az átadásról azonban csak annak megtörténte után kaphattunk tájékoztatást.

Csíky Gábor, a projektet lebonyolító Csíky és Társa Beruházás Szervező Kkt. ügyvezető igazgató elmondása szerint a műszaki átadás problémamentes volt: a kivitelező mindent elvégzett, ami szerződés szerinti feladata volt. A helyreállítási munkákhoz szükséges pénz nagy részét európai uniós pályázati forrásból sikerült előteremteni, s a munkák során teljesült az erről szóló AVOP-szerződés összes feltétele is. Csíky Gábor ugyanakkor elmondta: az önkormányzat részéről menet közben néhány plusz igény is felmerü It, elsősorban a működtetés témájában. Ezek megvalósításának miként je jelenleg még vita tárgya, lapzártánk időpontjáig még nem dőlt el, milyen útmutató táblák tájékoztatják majd a látogatókat, hogyan oldják meg a szemétgyűjtést, milyen zászlók kerüljenek a zászlótartó oszlopokra.

Külön fejfájást jelent az önkormányzatnak a terület őrzése: a kivitelező Nova-Alpin Kft. ugyanis - az ő részükről érthető okokból - csak a műszaki átadást követő napig biztosította az őrzést. Ismeretes ugyanakkor, hogy az ásatás során olyan, leletanyagban bővelkedő "pincére" bukkantak a régészek, amelynek további feltárása szükséges, s annak befejeztéig fontos lenne őrizni a területet. Ráadásul - a rongálás veszélye miatt - az új létesítmények felügyelete még akkor is indokolt lenne, ha az ásatások már befejeződtek volna.

Az idén elkészült munka azonban csak félig kész restaurálás - szögezte le Csíky Gábor -, hiszen jó pár dolog hátra van még ahhoz, hogy a solymári Vár igazi turistacsalogató látvány lehessen. Kialakításra vár még egyebek között egy autóparkoló a Mátyás-domb lábánál, de megoldandó a "tisztességes" feljutás is, hiszen a mostani bokatörő út aligha vonzó a látogatók számára. A teljes régészeti procedúrából sem csak az említett pinceszint és az onnan induló, feltételezett alagút feltárása hiányzik, de hátra van a várkút feltárásának befejezése is. Csíky úr minderről elmondta: a műszaki átadást követően arra inspiráita a polgármestert, hogy az önkormányzat nagyon gyorsan állítsa össze a szükséges pályázati anyagot, és mihamarabb nyújtsa is be azt - annál is inkább, mert mindenkinek az az érdeke, hogy az összes hátralévő munka megoldása egyszerre történjék meg.

* * *

A Várban egyéb ként még a műszaki átadás idején is folytak a régészeti munkák, Feld István vezetésével. A régész lapunknak elmondta: nem kizárt, hogyapinceszinten idén nyáron feltárt boltív egy Óbuda felé vezető alagút bejárata. Mint mondta, a bejárat melletti téglapadozat kialakítása előtt, annak helyén egy hatalmas beomlott üreg került elő, ezért attól tart: a homokkőbe vájt feltételezett alagút feltárásának folytatásakor beszakadhat a kellő körültekintés nélkül kivitelezett téglapadló. Mint megtudtuk, a .pinceszint" alján, a jelenlegi munkaszinten már alapozásra utaló nyomokat találtak, ezért feltételezik, hogy a feltárási munka már megközelítette az eredeti aljzatot.

A területen talált leletekről megtudhattuk: szárnos fém és üvegtárgy illetve csont is előkerült, méghozzá olyan nagy mennyiségben, amennyi lelet talán még az első feltárást vezető Valkó Arisztid idején, a 30-as években sem került elő a Várból. Feld István épp emiatt aggályosnak nevezte, hogy a területen várható az amatőr régészek, "kincsvadászok" felbukkanása is. Az ásatásvezető régész elmondta: a jövő évben tanásatásként szeretnék folytatni a Vár feltárását, egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül előteremteni az ehhez szükséges feltételeket.

A bejáráson az is elhangzott, hogy kérdéses a szabadtéren lévő faszerkezetek időtállósága, különösen azért, mert a gerendákból ácsolt kapuzat szinte teljes egészében ki van téve az időjárás károsító hatásának. Javaslat-szinten felmerült az is, hogy nagyobbítsák meg az öregtorony tetőzetét, amely jelenleg nem fedi teljes egészében a torony faszerkezetét. Félő az is - hangzott el-, hogy maga a várkapu sem marad sokáig ép és érintetlen, hiszen még akkor is fennforog a barbár rongálás esélye, ha nyitva hagyják; ha pedig zárva tartják, akkor a rongálás veszélye még inkább fokozódik. Ennek kapcsán ugyancsak hangsúlyozottan merült fel az őrzés fontossága, erről azonban lapzártánkig nem született döntés.

Hegedűs András


 

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.