Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Hegedűs András: Váravató a Mátyás-dombon

Hegedűs András összefoglalója a várdombon átadott, felújított vár avatásáról 2006-ban.

Szólj Már, 2006. III. évf. 10. szám.

Váravató a Mátyás-dombon

Színes műsorkavalkáddal, több órás ceremóniával avatták fel szeptemberutolsó vasárnapján a részlegesen helyreállított és visszaépített solymári várat. Az ünnepélyes zászlófelvonás után leleplezték a vár feltárásáért sokat tevő két helytörténész emléktábláját, majd a jelenkori helyreállítás részleteiről számoltak be a szakemberek. Kertész Péter plébános elmondta: mostantól minden ősszel egy istentiszteletet a várban kíván megtartani.

Talán sosem látott még annyi autót a Mátyás-domb, mint amennyi szeptember 24-én állta körül falunk várhegyét: noha az országos média ingerküszöbét nem lépte át a helyreállított várromunk felavatása, a helyiek közül - a kritikus hangok ellenére is - százakat érdekelt az esemény. Négyes zászlófelvonással kezdődött a program, ezután a Helytörténeti Társaság képviseletében Hamvas Márton és Iván Józsefné leleplezte a vár korábbi kutatóinak, dr. Valkó Arisztid régésznek és dr. Jablonkay István muzeológusnak az emléktábláját.

Enczmann László polgármester köszöntő beszédében mindkét kutatómunkásságát méltatta, majd reményét fejezte ki, hogy a vár a későbbiekben színes program ok egész sorának színhelyévé válhat. Jablonkay Mária a vár korábbi feltárási hullámairól tartott - személyes élményekben sem szűkölködő- beszámolót, ezután pedig Feld István régész és Szalay GáborGábor építész beszélt a most végzett rnunkákról. Kertész Péter kanonok-plébános bejelentette, hogy ezután minden szeptember utolsó vasárnapján misézni kíván .a solymári várban - utóbb felmerült, hogy ez a nap akár a Solymári Vár Napja is lehet.

A szónoklatokat követően a reneszánsz hangulatot felidéző kultúrcsoportoké és együtteseké lett a főszerep: az általánosiskola gyennekkórusa és hangszeres zenészei éppúgy a középkor zene világával töltötték meg a várudvart, mint a XIII. századig is visszanyúló Bourdon kvartett. A zenés programokkal egy időben zajlott az SKE által szervezett solymászbemutató, ami ugyancsak jócskán vonzott kicsiket-nagyokat egyaránt. A záró műsorszám azonban ismét mindenkit visszacsábított a várudvarba: a TűzTűzmadarak nevű mutatványos csoport fergeteges előadásában még maga II. Ulászló sem találhatott volna kivetnivalót.

***

Érdekesség, hogy a megújult vár az átadást követő napokban új foglalkozási ágat is életre hívott: egy botcsinálta, önjelölt idegenvezető telepedett meg a romok között, zavaros - és alapvető ismeretek hiányáról ta-núskodó - történetekkel traktálva a látogatókat. A helyenként erősen pontatlan adatokkal dobálózó, bár igen lelkes férfi többek közt arról próbálta meggyőzni az erre járókat, hogy félre lettek tájékoztatva: itt ugyanis sosem vár állt, hanem a pálosok szakrális helye. Állítását azonban - amennyire meg tudtuk állapítani - semmivel sem igyekezett alátámasztani.

HA


 

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.