Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Őrtálló a solymári Várban (2013)

Beszélgetés a solymári vár "ajtónállómesterével". Újságcikk a várgondnok munkájáról és tapasztalatairól (Solymári magazin 2013/10.)


A középkorban az ajtónállómesterek gondoskodtak a királyi lakosztályok rendjéről és a királyi család biztonságáról. A solymári várnak ma ugyan már nincsenek királyi birtokosai és fényűző lakosztályai, ám romjai felett június óta gondnok felügyel. Teendői közé tartozik például, hogy belépti díjat szedjen a látogatóktól, vigyázza a vár és közvetlen környezete tisztaságát, de az ő feladata a látogatók kalauzolása is. Lapunk arról érdeklődött a nemrég kinevezett gondnoktól, Milbich Jánostól, milyen tapasztalatokat szerzett e megbízatásában az elmúlt pár hónapban.

- Mindenekelőtt egy rövid bemutatkozást kérnék, illetve pár szót arról, hogy hogyan is került a várgondnoki munkakörbe.

Születésem óta Solymáron élek, így jól ismerem a várat és környékét, illetve a vár történetét is. Idén tavasszal befejeztem a vállalkozásomat, és olyan munkát kerestem, amit lehetőség szerint helyben végezhetek. Így kerültem kapcsolatba a Településüzemeltetési Kft.-vel, ahol a vezetőség jelezte, hogy várható egy ilyen munkakör júniustól. Sikerült megállapodnunk, és azóta végzem a vár gondnokságát.

- Három hónap után, gondolom, jól látszik már, milyen is a vár látogatottsága. Össze tudná ezt foglalni?

Többnyire a hétvégén látogatják a várat, de egyébként nagyon változó. Sokan vannak olyanok, akik a környéket járva tévednek erre, de szép számmal vannak nyugdíjasok, illetve családosok, akik a  gyerekeket-unokákat hozták el a szünidőben. Tavaly egy úgynevezett geoládát is elhelyeztek a várban, azt is sokan keresik. És rengetegen vannak olyanok is, akik az interneten olvasták hírünket, és ezért keresik föl a várat.

- Gondolom, tősgyökeres solymáriként sok falubelit, illetve solymárit ismer. Mennyire lehet azt mondani, hogy inkább solymáriak, vagy inkább nem solymáriak látogatják a várat?

A régebben itt élő solymáriak kevésbé látogatják - nyilván azért, mert már régóta ismerik, és többször jártak már ott az évek folyamán. A solymáriak közül az eddigi gondnoki időm alatt leginkább olyanok jöttek, akik nem régóta laknak itt - tehát számomra nem igazán ismerős arcokat látok, ők általában azt nyilatkozzák, hogy 2-3-5 éve laknak a községben. És sok a turista is, akik egyáltalán nem falubeliek.

- Szoktak érdeklődni a vár történetéről? 

Természetesen, ilyenkor dióhéjban el is mondom, amit érdemes tudni a történetiségéről. Vannak olyan látogatók is, akik azzal jönnek ide, hogy tudomásuk szerint ez egy kolostor volt - tudjuk, hogy van ilyen teória is -, és aszerint állnak hozzá az egészhez. Legalább két-három ilyen emberrel találkoztam már, akik kolostorként kezelték, vagy legalábbis azt várták, hogy azt mondjam nekik, hogy itt kolostor volt. Ilyenkor azért elmondom, hogy a hivatalos régészeti álláspont továbbra is bizonyíthatóan várkastélyként tartja számon, nem pedig pálos kolostorként. A legtöbben 
ezt fogadják el, és teljesen egyetértenek ezzel, de jönnek olyanok is, akik bizony elég felkészülteknek tűnnek a történelem terén, és vitába szállnak a vár-teóriával.


- Amióta gondnok felügyeli a látogatókat, van belépődíj is. Ezt mennyire fogadják el az emberek? Milyen a fogadtatása annak, hogy a közelmúltig ingyenes volt a vár látogatása, de most már nem az? 

Akik itt laknak a közelben, vagy már többször jártak itt, azok egy része nehezményezi, hogy belépődíj van; akik először vannak itt és messzebbről jönnek, azok teljesen korrektnek találják, hogy belépőjegyet kell venni. Ez azért könnyen belátható, hiszen mindent fenn kell tartani, mindennek van fenntartási költsége, és abszolút korrektnek tartják a 200-300 forintos belépődíjat. Akik megjegyzéseket tesznek, mert tudják, hogy nemrég még ingyenes volt a belépés, azoknak is el szoktam mondani, hogy a vár fenntartása bizony pénzbe kerül, és ha ebbe belegondolnak, akkor el is szokták ismerni a belépő jogosságát. Nem beszélve arról, hogy nem olyan nagy az az összeg, amit elkérünk a belépésért.

- Melyik a vár legkedveltebb része a látogatók körében?

Mindenképpen a torony: nagyon sokan már azzal a panorámával is nagyon meg vannak elégedve, ami akkor fogadja őket, amikor belépnek a várba; körbesétálnak a belső udvaron, és lelkendeznek, hogy milyen gyönyörű itt a kilátás, milyen szép ez a hegyekkel-völgyekkel tagolt környék. De ha felmennek a toronyba, ott teljesen lenyűgözi őket a körpanoráma. 

- Van-e esetleg olyan érdekesebb élménye, akár a látogatókkal, akár egyszerűen a gondnoki munkávalkapcsolatban, amit szívesen megosztana az olvasókkal?


Személyes élményem, hogy néha olyanokkal hoz itt össze a sors, akiket 20-25 éve láttam utoljára.
De talán érdekesebb az a történet, amikor az egyik délután egy fiatalember a tornyot akarta fényképezni, és ahogy beszélgettünk, észrevette, hogy ott van a hátunk mögött egy kis vadmalac, a kerítésen kívül. Mivel a kezében volt a fényképezőgép, egyből le is fényképezte - szerencsére, mert a kismalac a következő pillanatban, ahogy jött, úgy el is futott. Érdekesség, hogy elég sokan jönnek külföldiek is - nemrég volt itt például egy amerikai állampolgár, akinek a szülei 56-ban mentek el az országból. Hidegkúton laktak, aztán ő visszakerült ide, mert érdekelte az óhaza; amikor pedig itt járt a környéken, és meglátta ezt a tornyot, feljött ide, megnézni, hogy mi is ez. Nagyon erős akcentussal beszélte a magyar nyelvet, de így is jól elbeszélgettünk. Még most is érdekelte, hogy az apja honnan származik, úgyhogy nemcsak a várról kérdezősködött sokat, a környékbeli dolgok is érdekelték. Volt szlovák vendégünk is, aki elmondta, hogy náluk közmunka-program keretében történik a várak felújítása - mint mondta, ott mostanában prioritást kaptak az ilyen jellegű dolgok az ország vezetése részéről. Örömmel látta, hogy szépen rendben van nálunk is ez a vár, de az iránt is érdeklődött, hogy országos szinten milyen hangsúlyt kapnak a felújítások. Erről nem tudtam neki sokat mondani, de az, hogy a mi várunk ilyen szépen helyre van hozva, az tetszett neki. Járt fent egy francia szellemi sérült gyerekcsoport is, ami azért volt tanulságos, mert nagyon fegyelmezetten és illedelmesen viselkedtek. Volt holland  állampolgárságú látogatónk is, ő azok közé tartozott, akik már eleve elragadtatásukat fejezték ki a panoráma miatt, pedig akkor még föl se mentek a kilátóba. Azt mondta: olyan gyönyörű hely ez, hogy ő itt egy óra hosszat csak körbe-körbe mászkált. Sokaknak az tetszik, hogy néhány kilométernyi távolságra Budapesttől máris olyan sok szép látnivaló van, hogy nem is kell különösebben beruházni egy ilyen kiránduláshoz. Kérdezgették, hogy mit lehet itt még megnézni, úgyhogy javasoltam nekik sorra a solymári látnivalókat: a Rózsika-forrástól a Szél-hegyen át az Ördöglyuk-barlangig.

- Ön most "ajtónállóként" első kézből tapasztalhatja azt, hogy a várnak, mint turisztikai célpontnak mennyire van jövője. Hogy látja ezt, érdemes lenne a várat turisztikai szempontból továbbfejleszteni?

Mindenképpen. Amennyire én tudom, az önkormányzatnak, és az üzemeltetésnek is szándéka a vár alaposabb kihasználása, és lehetőségeihez mérten ebben igyekeznek is tenni. A látogatóktól is az egyik leggyakoribb kérdés, hogy tartanak-e itt valamilyen rendezvényeket, hiszen ott a színpad jól látható helyen, úgyhogy ebből joggal gondolják, hogy vannak itt programok is olykor. Azt is sokat hallom tőlük, hogy nagyon tetszik nekik az egész, úgy ítélik meg, hogy nagyon szép helyen van, és érdemesnek tartanák komolyabban foglalkozni vele; úgy kialakítani, hogy különféle  műsorokkal, programokkal még ismertebb és látványosabb lehessen. Ezt hallom a turistáktól, a látogatóktól - akár kérdés, akár javaslat formájában.

- mt -


 

Hozzászólás


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /vhosts/web/arvense/mtomi/www.solymarivar.hu/inc/blog_mutat.php on line 51
Név:
E-mail:
Ellenörző: Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Kérjük, másolja be ebbe a mezőbe a képen látható kódot!
Szöveg:

yanmaneee
2019-09-19 14:38:15

lebron 14


goyard handbags


adidas yeezy


nike air max 2018


lebron 16 shoes


yeezy


jordan shoes


yeezy boost


kd 11 shoes


supreme new york


nike air max 270


supreme clothing


adidas tubular


nike shox


fenty puma


cheap air jordans


yeezy boost 350 v2


timberland outlet


jordan retro


nike kyrie 5


michael kors handbags


retro jordans


michael kors purses


birkin bag


yeezy 700


air jordan


jordan shoes


birkin bag


moncler outlet


yeezy shoes


kevin durant shoes


vapormax


air max 270


jordan 6


nike shoes


golden goose starter


jordan 11


adidas gazelle sale


michael kors handbags


adidas stan smith men


golden goose


cheap jordan shoes


nike air max


kyrie 6


yeezy


fila disruptor


jordan shoes


off white shoes


vapormax


balenciaga shoes


moncler sale


golden goose outlet


air max 95


jordan 4


bape hoodie


yeezys


reebok outlet


adidas tubular x


coach factory outlet


yeezys


golden goose


nike 95


birkin bag


adidas yeezy


jordan shoes


adidas yeezy boost


balenciaga sneakers


off white jordan 1


golden goose superstar


yeezy 500


golden goose


christian louboutin shoes


yeezy


yeezy boost 350 v2


air max


goyard bags


moncler coat


off white hoodie


hermes birkin


yeezy boost 350 v2


coach outlet handbags


yeezy shoes


nike huarache


outlet golden goose


nike shoes


yeezy shoes


nike react


kd 11


pg 1


adidas yeezy


kyrie 6


adidas yeezy


zx flux


balenciaga speed


adidas ultra boost


louboutin shoes


golden goose mid star


nike epic react flyknit


nike cortez women


yeezy boost 350


hermes handbags


golden goose outlet


supreme


balenciaga shoes


jordan shoes


nike outlet


cheap jordans


birkin bag


michael kors outlet


christian louboutin


curry 6


michael kors handbags sale


hermes belt


nike kd 12


christian louboutin shoes


cheap jordans


yeezy 500


golden goose sale


yeezy 700


salvatore ferragamo belt


air max 90


nike air vapormax


off white


curry 5 shoes


nike air vapormax


converse outlet


adidas flux


yeezy boost 350


yeezys


coach outlet store


coach factory outlet


converse shoes


jordan store


golden gooses outlet


custom baseball jerseys


nike air max


yeezy boost 350 v2


canada goose


nike kyrie 6


longchamp bags


longchamp outlet


valentino shoes


air jordans


jordan shoes


off white jordan 1


golden goose outlet


yeezys


air max 2018


yeezys


nike air force


fila


coach outlet store


nike air max 270


goyard


lebron 13


moncler outlet


nike foamposite


supreme clothing


moncler jackets


yeezy boost 350


golden goose


adidas yeezy boost


moncler


nike air max


balenciaga shoes


coach bags sale


nike shox for women


supreme new york


fila disruptor 2


yeezy sneakers


michael kors sale


air max 2017


calvin klein outlet


golden goose sneakers


curry shoes


air jordan


kd shoes


curry shoes


hermes


hermes belt


kevin durant shoes


supreme clothing


nfl jerseys


longchamp


christian louboutin


off-white


yeezy boost 350


retro jordans


valentino


jordan shoes


christian louboutin outlet


authentic jordans


nike air max 97


curry 6 shoes


red bottom shoes


mlb jerseys


hermes


kobe sneakers


hogan outlet


louboutin shoes


bape hoodie


harden shoes


balenciaga


jordan shoes


coach outlet


nike air force 1


kyrie 4


cheap jordans


moncler coat


fitflops sale clearance


moncler


air max


adidas stan smith


yeezy shoes


kyrie irving shoes


russell westbrook shoes


yeezy boost 350 v2


kd 12


supreme clothing


cheap nba jerseys


nike epic react flyknit


hermes birkin bag


golden goose outlet


air jordan shoes


christian louboutin


yeezy shoes


golden goose


michael kors outlet online


yeezy


michael kors handbags


nike air max


michael kors


jordan shoes


balenciaga sneakers


nfl jerseys wholesale


timberland outlet


kyrie 3 shoes


nfl jerseys


nike air max 2017


goyard tote


christian louboutin outlet


nike air force 1 high


fila online shop


fitflop sale


adidas tubular


mbt shoes


kd 12


longchamp handbags


balenciaga sneakers


curry shoes


nike huarache


jimmy choo shoes


air jordan


yeezy boost


goyard handbags


birkin bag


nike react


golden goose


nike air max


nike air max 2019


off white jordan 1


ferragamo belt


jordan 12


hermes belts


kobe byrant shoes


kobe shoes


christian louboutin outlet


nike shoes


balenciaga sneakers


curry 6


huarache shoes


jordan retro


louboutin shoes


hermes online


kyrie irving shoes


supreme clothing


christian louboutin shoes


golden goose sneakers


air jordan


balenciaga trainers


off white clothing


michael kors outlet


kyrie 6


cheapjordans


jordans


cheap jordans


yeezy boost


jordan shoes


adidas nmd


nike off white


christian louboutin shoes


jimmy choo


nike air max 2019


hermes


golden goose


moncler jackets


kd shoes


fila shoes


yeezy boost 350


james harden shoes


cheap jordans


adidas superstar shoes


goyard handbags


off white hoodie


nike air max


michael kors outlet


yeezy


lebron james shoes


air max


fila


off white x nike


yeezy wave runner 700


jordans


michael kors outlet


air jordan


timberlands


yeezy shoes


curry 4


nike air vapormax


nike cortez


supreme shirt


nike air max 97


yeezy


lebron 15


cheap nfl jerseys china


yeezy boost


golden goose


michael kors outlet handbags


michael kors bags


ferragamo belt


coach outlet


kyrie 5


golden goose slide


nike lebron 15


nba jerseys


nike hyperdunk


curry shoes


fila shoes


balenciaga triple s


yeezys


hermes belts


michael kors outlet


nike air max 97


nike air max 95


michael kors factory outlet


air jordan


cheap jordans


michael kors


air max 95


louboutin outlet


coach outlet stores


goyard bags


jordan 1 off white


nike sneakers


jordan 13


goyard wallet


off-white


curry 5


christian louboutin outlet


nike air max 90


adidas nmd r1


air max 97


louboutins


jordan shoes


calvin klein


ultra boost


nike shoes


nike air max shoes


golden goose deluxe brand


nike air max 270


yeezy


michael kors outlet online


supreme hoodie


christian louboutin


kobe shoes


kevin durant shoes


hermes birkin


nike basketball shoes


balenciaga speed trainer


huaraches


adidas superstar


golden goose sneakers


nike air vapormax


longchamp handbags


hermes handbags


stephen curry shoes


paul george shoes


kd 11


kate spade outlet


golden goose sneakers


nhl jerseys


air max 97


vapormax


yeezy shoes


yeezy 500


balenciaga shoes


longchamp


cheap nfl jerseys


supreme clothing


irving shoes


moncler


balenciaga


michael kors factory outlet


golden goose shoes


hermes bag


kate spade handbags


ultra boost 3.0


kyrie 6 shoes


nmd


russell westbrook shoes


curry 4


off white nike


adidas nmd


yeezy 500 blush


air max 270


kyrie 3


balenciaga


adidas stan smith women


off white nike


coach outlet online


nike air max


nike jordans


michael kors outlet store


christian louboutin shoes


ferragamo sale


nike react flyknit


vapormax


kd 10


vans shoes


golden goose sneakers


supreme outlet


fila shoes


nike air max 2017


yeezy boost 350


moncler jackets


lebron 16


michael kors outlet


louboutin outlet


moncler


hogan outlet online


golden gooses


nike air max 97


nike vapormax


christian louboutin shoes


lebron shoes


jordan shoes


puma fenty


cheap mlb jerseys


nmd


golden goose francy


golden gooses sneakers


golden goose


moncler outlet


vans outlet


nike air vapormax


balenciaga shoes


nike air max


ralph lauren uk


kyrie 5


balenciaga sneakers


yeezy boost 350 v2


moncler


timberland shoes


bape clothing


nike air force 1 low


kyrie shoes


hermes belt


yeezy shoes


coach outlet


louboutin


jordan retro


golden goose sneakers


louboutin shoes


air max 2019


curry shoes


adidas gazelle


air max 97


air jordan


kobe 11


polo ralph lauren


michael kors outlet


balenciaga speed


michael kors outlet store


kobe 9


timberland boots


nike 270


curry 6


kobe basketball shoes


coach outlet store


michael kors handbags


iksa
2019-05-16 09:16:46
By now there\'s absolutely nothing Yeezy 350 V2 Glow In The Dark Price left we could inform you concerning the adidas Yeezy Boost you do not currently recognize, so take pleasure in one more round of pictures of the classy and also advanced shape right here once again today, and also call your neighborhood adidas Consortium store for accessibility.
Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.