Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Őrtálló a solymári Várban (2013)

Beszélgetés a solymári vár "ajtónállómesterével". Újságcikk a várgondnok munkájáról és tapasztalatairól (Solymári magazin 2013/10.)


A középkorban az ajtónállómesterek gondoskodtak a királyi lakosztályok rendjéről és a királyi család biztonságáról. A solymári várnak ma ugyan már nincsenek királyi birtokosai és fényűző lakosztályai, ám romjai felett június óta gondnok felügyel. Teendői közé tartozik például, hogy belépti díjat szedjen a látogatóktól, vigyázza a vár és közvetlen környezete tisztaságát, de az ő feladata a látogatók kalauzolása is. Lapunk arról érdeklődött a nemrég kinevezett gondnoktól, Milbich Jánostól, milyen tapasztalatokat szerzett e megbízatásában az elmúlt pár hónapban.

- Mindenekelőtt egy rövid bemutatkozást kérnék, illetve pár szót arról, hogy hogyan is került a várgondnoki munkakörbe.

Születésem óta Solymáron élek, így jól ismerem a várat és környékét, illetve a vár történetét is. Idén tavasszal befejeztem a vállalkozásomat, és olyan munkát kerestem, amit lehetőség szerint helyben végezhetek. Így kerültem kapcsolatba a Településüzemeltetési Kft.-vel, ahol a vezetőség jelezte, hogy várható egy ilyen munkakör júniustól. Sikerült megállapodnunk, és azóta végzem a vár gondnokságát.

- Három hónap után, gondolom, jól látszik már, milyen is a vár látogatottsága. Össze tudná ezt foglalni?

Többnyire a hétvégén látogatják a várat, de egyébként nagyon változó. Sokan vannak olyanok, akik a környéket járva tévednek erre, de szép számmal vannak nyugdíjasok, illetve családosok, akik a  gyerekeket-unokákat hozták el a szünidőben. Tavaly egy úgynevezett geoládát is elhelyeztek a várban, azt is sokan keresik. És rengetegen vannak olyanok is, akik az interneten olvasták hírünket, és ezért keresik föl a várat.

- Gondolom, tősgyökeres solymáriként sok falubelit, illetve solymárit ismer. Mennyire lehet azt mondani, hogy inkább solymáriak, vagy inkább nem solymáriak látogatják a várat?

A régebben itt élő solymáriak kevésbé látogatják - nyilván azért, mert már régóta ismerik, és többször jártak már ott az évek folyamán. A solymáriak közül az eddigi gondnoki időm alatt leginkább olyanok jöttek, akik nem régóta laknak itt - tehát számomra nem igazán ismerős arcokat látok, ők általában azt nyilatkozzák, hogy 2-3-5 éve laknak a községben. És sok a turista is, akik egyáltalán nem falubeliek.

- Szoktak érdeklődni a vár történetéről? 

Természetesen, ilyenkor dióhéjban el is mondom, amit érdemes tudni a történetiségéről. Vannak olyan látogatók is, akik azzal jönnek ide, hogy tudomásuk szerint ez egy kolostor volt - tudjuk, hogy van ilyen teória is -, és aszerint állnak hozzá az egészhez. Legalább két-három ilyen emberrel találkoztam már, akik kolostorként kezelték, vagy legalábbis azt várták, hogy azt mondjam nekik, hogy itt kolostor volt. Ilyenkor azért elmondom, hogy a hivatalos régészeti álláspont továbbra is bizonyíthatóan várkastélyként tartja számon, nem pedig pálos kolostorként. A legtöbben 
ezt fogadják el, és teljesen egyetértenek ezzel, de jönnek olyanok is, akik bizony elég felkészülteknek tűnnek a történelem terén, és vitába szállnak a vár-teóriával.


- Amióta gondnok felügyeli a látogatókat, van belépődíj is. Ezt mennyire fogadják el az emberek? Milyen a fogadtatása annak, hogy a közelmúltig ingyenes volt a vár látogatása, de most már nem az? 

Akik itt laknak a közelben, vagy már többször jártak itt, azok egy része nehezményezi, hogy belépődíj van; akik először vannak itt és messzebbről jönnek, azok teljesen korrektnek találják, hogy belépőjegyet kell venni. Ez azért könnyen belátható, hiszen mindent fenn kell tartani, mindennek van fenntartási költsége, és abszolút korrektnek tartják a 200-300 forintos belépődíjat. Akik megjegyzéseket tesznek, mert tudják, hogy nemrég még ingyenes volt a belépés, azoknak is el szoktam mondani, hogy a vár fenntartása bizony pénzbe kerül, és ha ebbe belegondolnak, akkor el is szokták ismerni a belépő jogosságát. Nem beszélve arról, hogy nem olyan nagy az az összeg, amit elkérünk a belépésért.

- Melyik a vár legkedveltebb része a látogatók körében?

Mindenképpen a torony: nagyon sokan már azzal a panorámával is nagyon meg vannak elégedve, ami akkor fogadja őket, amikor belépnek a várba; körbesétálnak a belső udvaron, és lelkendeznek, hogy milyen gyönyörű itt a kilátás, milyen szép ez a hegyekkel-völgyekkel tagolt környék. De ha felmennek a toronyba, ott teljesen lenyűgözi őket a körpanoráma. 

- Van-e esetleg olyan érdekesebb élménye, akár a látogatókkal, akár egyszerűen a gondnoki munkávalkapcsolatban, amit szívesen megosztana az olvasókkal?


Személyes élményem, hogy néha olyanokkal hoz itt össze a sors, akiket 20-25 éve láttam utoljára.
De talán érdekesebb az a történet, amikor az egyik délután egy fiatalember a tornyot akarta fényképezni, és ahogy beszélgettünk, észrevette, hogy ott van a hátunk mögött egy kis vadmalac, a kerítésen kívül. Mivel a kezében volt a fényképezőgép, egyből le is fényképezte - szerencsére, mert a kismalac a következő pillanatban, ahogy jött, úgy el is futott. Érdekesség, hogy elég sokan jönnek külföldiek is - nemrég volt itt például egy amerikai állampolgár, akinek a szülei 56-ban mentek el az országból. Hidegkúton laktak, aztán ő visszakerült ide, mert érdekelte az óhaza; amikor pedig itt járt a környéken, és meglátta ezt a tornyot, feljött ide, megnézni, hogy mi is ez. Nagyon erős akcentussal beszélte a magyar nyelvet, de így is jól elbeszélgettünk. Még most is érdekelte, hogy az apja honnan származik, úgyhogy nemcsak a várról kérdezősködött sokat, a környékbeli dolgok is érdekelték. Volt szlovák vendégünk is, aki elmondta, hogy náluk közmunka-program keretében történik a várak felújítása - mint mondta, ott mostanában prioritást kaptak az ilyen jellegű dolgok az ország vezetése részéről. Örömmel látta, hogy szépen rendben van nálunk is ez a vár, de az iránt is érdeklődött, hogy országos szinten milyen hangsúlyt kapnak a felújítások. Erről nem tudtam neki sokat mondani, de az, hogy a mi várunk ilyen szépen helyre van hozva, az tetszett neki. Járt fent egy francia szellemi sérült gyerekcsoport is, ami azért volt tanulságos, mert nagyon fegyelmezetten és illedelmesen viselkedtek. Volt holland  állampolgárságú látogatónk is, ő azok közé tartozott, akik már eleve elragadtatásukat fejezték ki a panoráma miatt, pedig akkor még föl se mentek a kilátóba. Azt mondta: olyan gyönyörű hely ez, hogy ő itt egy óra hosszat csak körbe-körbe mászkált. Sokaknak az tetszik, hogy néhány kilométernyi távolságra Budapesttől máris olyan sok szép látnivaló van, hogy nem is kell különösebben beruházni egy ilyen kiránduláshoz. Kérdezgették, hogy mit lehet itt még megnézni, úgyhogy javasoltam nekik sorra a solymári látnivalókat: a Rózsika-forrástól a Szél-hegyen át az Ördöglyuk-barlangig.

- Ön most "ajtónállóként" első kézből tapasztalhatja azt, hogy a várnak, mint turisztikai célpontnak mennyire van jövője. Hogy látja ezt, érdemes lenne a várat turisztikai szempontból továbbfejleszteni?

Mindenképpen. Amennyire én tudom, az önkormányzatnak, és az üzemeltetésnek is szándéka a vár alaposabb kihasználása, és lehetőségeihez mérten ebben igyekeznek is tenni. A látogatóktól is az egyik leggyakoribb kérdés, hogy tartanak-e itt valamilyen rendezvényeket, hiszen ott a színpad jól látható helyen, úgyhogy ebből joggal gondolják, hogy vannak itt programok is olykor. Azt is sokat hallom tőlük, hogy nagyon tetszik nekik az egész, úgy ítélik meg, hogy nagyon szép helyen van, és érdemesnek tartanák komolyabban foglalkozni vele; úgy kialakítani, hogy különféle  műsorokkal, programokkal még ismertebb és látványosabb lehessen. Ezt hallom a turistáktól, a látogatóktól - akár kérdés, akár javaslat formájában.

- mt -


 

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.