Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Romantikus király egy kegyetlen korban

Ötszázhatvan éve született, és kereken fél évszázaddal ezelőtt hunyt el II. Ulászló, az a magyar király, akinek uralkodása idején fénykorát élte a solymári vadászkastély. A lengyel származású uralkodót, erélytelensége miatt már a kortársai is gúnyolták, háta mögött csak Dobzse ("Jól van") Lászlónak nevezték, ám kedvezőtlen megítélésében közrejátszott, hogy a Mátyás idejében szoros gyeplőn fogott főurak az ő rovására akarták növelni hatalmukat. Azon kevés király egyike volt, akik a (...)

 

(...) dinasztikus érdekek ellenére is szerelmi házasságot kötöttek; kedvét leginkább a reneszánsz művészetekben lelte.

 1456. március 1-jén, a lengyel-litván Jagelló dinasztiából származó IV. Kázmér lengyel király és Habsburg Erzsébet utódaként született II. Ulászló, későbbi magyar és cseh király. Nagyapja, Albert révén tartott igényt e két ország trónjára, így már 1469-ben fellépett Pogyebrád György cseh uralkodó ellen, akinek halála után huszita támogatással került a trónra, 1471. május 27-én. Tizennyolc évesen már harcba indult a magyar királyságért is, ám csúfos kudarcot vallott: a magyar királyi trón csak Mátyás halála után került számára elérhető közelségbe.

 

Az "igazságos" király halálával meggyengült az addig szigorúan kormányzott ország, hirtelen minden főnemes több hatalmat akart a már megszokottnál. Ehhez jó uralkodónak gondolták a 34 éves Ulászlót, akit alapvető jellemvonásai gyengekezűnek mutattak. Megválasztásakor azonnal a királyi hatalmat súlyosan korlátozó feltételeket fogadtattak el vele: kikötötték a Mátyás által bevezetett újítások eltörlését, előírták számára a nemesek visszahelyezését ősi jogaikba, a fontosabb ügyekben pedig a döntés jogát a királyi tanácsnak tartották fenn.

 

Uralkodását a bárók és a köznemesség harca töltötte ki, miközben a magukra hagyott falvak helyzete egyre súlyosbodott, sőt a mezővárosok fejlődése is megakadt, hiszen a főnemesség a királlyal eltöröltetett Mátyás-féle adókat továbbra is beszedette, immár saját zsebre. A káosz láttán a király teljes passzivitásba süllyedt, ekkor ragadt rá a Dobzse László név, a lengyel "rendben van" kifejezés alapján. Uralma vége felé, részben az említett törvénytelenségek miatt robbant ki a Dózsa György vezette, 1514-es jobbágyfelkelés; jellemző, hogy ennek sem kipattanásában, sem leverésében nem volt érdemi szerepe.

 

A király a hatvanadik születésnapja után szűk két héttel, 1516. március 13-án hunyt el Budán, kereken 500 évvel ezelőtt. Halálakor egy morálisan szétzüllött ország és 403 ezer aranyforint adósság maradt hátra utána. A jelentősen meggyengült királyi hatalmat képviselő trónon tíz esztendős fia, II. Lajos követte, akinek a gyámjai - az uralkodó végakarata szerint - Bakócz Tamás esztergomi érsek, Bornemissza János budai várnagy és Hohenzollern György brandenburgi őrgróf (Ulászló első feleségének unokaöccse) lettek. [Érdekesség, hogy Ulászló előtt csaknem kétszáz éven keresztül nem volt olyan magyar uralkodó, aki törvényes születésű. vér szerinti fiú utódnak tudta volna átadni a királyi trónt.]

 

Ulászló első jegyese Barbara brandenburgi hercegnő volt, hosszú ideig, az ő keze révén egy sziléziai hercegséget remélt megszerezni. Mátyás halála után azonban Beatrix királynéval jegyezte el magát, sőt 1490. október 4-én össze is házasodtak. Úgy tűnt, a művészetek iránt fogékony király és az itáliai reneszánszt hazai földön meghonosító Beatrix a dinasztikus érdekektől függetlenül is egymásra talál. Nem sokkal később Ulászló mégis érvényteleníttetni kérte a házasságát, formai hibákra hivatkozva. A valódi ok a 28 évvel fiatalabb, mindössze 18 esztendős Anne de Foix (Candale-i Anna) francia hercegnő lehetett, akivel 1502. október 6-án kötött igazi szerelmi házasságot. A frigy a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő, s az uralkodásban is tehetséget mutató királyné korai halála miatt csak négy évig tarthatott, így nyilvánvalóan a gyors megözvegyülés is hozzájárult ahhoz, hogy Ulászló az utolsó éveiben apátiába süllyedt.

 

Solymár számára komoly jelentőségű volt Ulászló 26 évig tartó uralkodása, hiszen falunk ezen időszak nagy részében nemcsak hogy a király tulajdonát képezte, de bizonyos értelemben fénykorát is élte. A korosodó király ugyanis kiszemelte magának a Budához nagyon közeli, üdülésre mégis igen alkalmas vadászkastélyt, és már 1496-ban megszerezte az akkori tulajdonostól, Ráskay Balázstól, aki cserébe a Zólyom vármegyei Végles (amúgy meglehetősen leromlott állapotú) várát, és annak tartozékait kapta meg.

 

Máig fennmaradt a szövege a cseréről szóló dokumentumnak, amelyben Ulászló király a csere indoklásaként - a jó pihenési és vadászati lehetőségek mellett - a Budához való közelséget és Solymár szép környezetét emelte ki. Nem ismert viszont olyan oklevél, ami arra utalna, hogy Ulászló az élete hátralévő részében megvált volna a solymári birtoktól; sőt minden bizonnyal ő volt az a tulajdonos is, akinek nevéhez a vár legjelentősebb reneszánsz stílusú átalakításai fűződnek. Uralkodása alatt készülhettek el például a palota reneszánsz épületfaragványai - amikhez hasonlók a vár más részeit is díszítették - és ez idő tájt kötötték össze a kerítőfallal az addig önállóan álló öregtornyot.

 

x x x

 

II. Ulászló méltató szavai Solymárról (kivonat)

 

"Mi Ulászló Magyar- és Csehország királya, tudtul adjuk mindenkinek, akiket illet, hogy (...) Salmar (Solymár) vára Pilis megyében, a mi Buda városunk szomszédságában oly kellemes és igen alkalmas helyen fekszik, hogy midőn mi mérhetetlen gondjaink és aggódásaink miatt, amelyek néha kifárasztanak bennünket és így Budán a fáradtság vesz rajtunk erőt, mindég ki tudtunk oda vonulni felüdülés és vigasz céljából, amit leginkább a vadászatban érünk el és ott a vadászatban gyakorolhatjuk magunkat.

 

Kelt Budán, Mindszentek ünnepén, 1496."

 

(a cikk a Szólj Már III. évfolyamának 3. számában, 2006 márciusában megjelent írás aktualizált, tartalmilag kis mértékben pontosított változata)

 

Szöveg: Hegedűs András

Eredeti kép: Heritage Images


 

 

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.