Futbalove DresyFodboldtrřjer BřrnVoetbalschoenen kopenbilliga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe

Második rekonstrukciós kísérletünkben a vár késői periódusának feltételezett látványát, azaz a vár reneszánsz átépítése utáni időszakot jelenítettük meg. Két reneszánsz korabeli átépítés volt azonosítható a kutatások során, az első Mátyás király uralkodásának korára, a második átépítés II. Ulászló korszakára utal. E két átépítés eredményeként impozáns várkastély tárult a korabeli látogató szeme elé, ennek feltételezett látványvilágát jelenítettük itt meg, 6 nézőpontból.

Amennyiben mobilról, vagy tabletről kíván körbenézni, kattintson az alábbi képre:


 Várudvar - 1. nézőpont

Ön a várudvaron, az új bejárat előtt, illetve az újonnan megépült belső várfal mellett áll. Az 1526-os, vesztes mohácsi csata után, a törökveszély közeledtével várunkban is lázas vármegerősítési munkálatok indultak, amiknek eredményeként a várudvart megosztották, és átlósan felfalazott elrekesztéssel egy, a bejáratot jobban védő elővárat alakítottak ki. A reneszánsz átépítések korában már tűzfegyvereket használtak hadi célokra, az ágyúk ellen ez a kis, inkább reprezentatív célú építmény nem volt alkalmas, még további kiépítéssel sem. A vártulajdonosok mégis láthatóan erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a solymári várat hadászati szempontból megerősítsék, és erődítménnyé formálják. (A várudvar megtekintéséhez kattintson a képre!)
 
Bejárat és öregtorony - 2. nézőpont

Ön az új bejárat fölötti fal tetéjén áll. Az erődítménnyé formálás egyik fontos momentuma lehetett, hogy elkészült a keleti öregtorony és az elrekesztő fal az udvaron. Egyes vélemények szerint a keleti, régi bejárat így funkcióját vesztette, és áthelyzték a ma is ismert északi övezőfalra, közvetlenül a palotaépület mellé. Logikusabb érvelés azonban, hogy az elrekesztő fal illetve az öregtorony egyértelműen a bejárat védelmét volt hivatott szolgálni. Ez is azt támasztja alá, hogy valóban kelet felé nézhetett a vár bejárata. Ennek ellenére rekonstrukciónkban most mégis azt a variácót képzeltük el, melyben a várbejárat az északi falon található ott, ahol ma is van. Az elrekesztett elővár udvara kiválóan alkalmas volt további védelmi funkciók ellátására, vagy gazdasági céloknak egyaránt. Az öregtoronyban már lőfegyverek is helyet kaptak, amint azt a megtalált kőből faragott szakállas puska lőrés, és egy szakállas puskacső is bizonyította. (A bejárat megtekintéséhez kattintson a képre!)
 
Palota, alsó és felső loggia - 3. nézőpont

Ön a reneszánsz palota felső loggiáján áll. A vár Buda közeli elhelyezkedése miatt a királyi hatalomváltásokat követve sűrűn cserélt gazdát, és többnyire a legmagasabb rangú főurak valamelyike birtokolta. Így átépítései is tükrözik az illusztris tulajdonosok ízlését és gazdagságát, bár az épület szerény méretei határt szabtak a nagyobb bővítéseknek. Leginkább a már meglévő építményeket tették komfortosabbá, emellett védelmi funkcióit is a kor követelményének megfelelően alakították. Az omladékban megtalált reneszánsz nyílászáró keretek a Budán is dolgozó kőfaragó műhelyre utalnak, de Mátyás korabeli alakos padlócsempe és aranyozott kúpcserép-töredék is előkerült. A palota átépítése során feltehetően az emeleti helyiségeket a hozzájuk tartozó folyosóval együtt újították fel, immár reneszánsz ablak- és ajtókeretekkel, cserépkályhákkal. A kis vár átépítései az udvar korabeli igényeinek megfelelő, gazdag anyagokkal és kialakítással történtek úgy, hogy a már meglévő gótikus elemekre ráépíthették az új stílusú reneszánsz elemeket. (A loggiák megtekintéséhez kattintson a képekre!)

    


 
Gyilokjáró - 4. nézőpont

Ön a déli, hosszú körítőfal tetején, a gyilokjáróban áll. Arra vonatkozóan, hogy volt-e, és ha igen, milyen volt a vár gyilokjárója, sajnos a fal teljes pusztulása miatt ma már semmi biztosat nem tudunk. A tornyok és az udvari elrekesztő fal megépítse viszont arra enged következtetni, hogy az övezőfalon futó gyilokjárót és mellvédet is ezzel egy időben korszerűsíthették, vagy megerősíthették, valószínűleg fedett védművé alakíthatták. (A gyilokjáró megtekintéséhez kattintson a képre!)
 
Mélypince, lovagterem - 5. nézőpont

Ön a feltételezett lovagterem közepén áll. Az idők folyamán funkcionális bővítést is eszközöltek a váron. Az 1500-as évek elejére tehető átépítésnél kétszintes pincét mélyítettek a palota folytatásába, amelynek felső udvari szintjét a kb. 6x9 m méreteiből következtethetően nagyteremnek, vagy lovagteremnek szánhattak. Az alsó pinceszinteket, amelyekhez egy további, eddig feltáratlan pincejárat is csatlakozott, nyilván raktározási célokra kívánták hasznosítani. Az alsó pinceszint tégla félköríves dongaboltozattal záródott, a felette lévő szint zárása az udvarszint körül lehetett, ha egyáltalán elkészült. Régészeti kutatás szerint a nyugati végfal még friss állapotban, akár építés közben beomlott, így abban sem lehetünk biztosak, hogy ez a nagyvonalú bővítés végül elkészült-e. Amennyiben mégis állt épület a "mélypince" felett, akkor ez biztosan nem kőépítmény volt, mert a mély gödörben erre utaló kőmennyiség nem volt található. Rekonstrukciós kísérletünkben azt a variációt képzeltük el, mely szerint a lovagterem megépült és használatban volt. (A lovagterem megtekintéséhez kattintson a képre!)
 
Nyugati torony - 6. nézőpont

Ön a nyugati torony kilátójában áll. A vár védelmét nyugatról egy, a várudvar felé nyitott, kisebb torony biztosította. Ez a védmű tökéletes rálátást nyújtott a várdomb alatt elterülő középkori falura, de jól figyelhető volt innen az összes útvonal, ami a völgyből Budára tartott. Az 1500-as évek elején a vár továbbfejlesztése kapcsán építhették meg azt a gátat is, mely az aranyhegyi patakot duzzasztotta fel, a vártól északra. Ez a duzzasztó nagy kiterjedésű tavacskát, vizes, mocsaras természetes védelmi vonalat hozott létre. E halastavat Vághtóként említik az oklevelek, a nyugati toronyból jól belátható volt ennek kiterjedése is, de ma már csak a vasútállomás melletti nádas őrzi emlékét. (A nyugati torony megtekintéséhez kattintson a képre!)
 
 
 
 

Professionelle Uhren Replika speichert Automatische Replica Uhren IWC Portofino Automatic IW356501 Uhren-Serie - Grundlegende Informationen ..Heutzutage sind auch Replica Uhren eine sehr gute Lösung. Diese sind erheblich preiswerter als die Originale und sind auch von der Qualität ...

 • uhren replica kaufen
 • trikotsatz fussball
 • fussballtrikots günstig
 • replica uhren deutschland
 • Replica Uhren Schweiz
 • uhren Fakes
 • uhren fakes
 • replica uhren deutschland
 • louis vuitton günstig
 • replica uhren schweiz
 • replica uhren deutschland
 • 2016 neue Rolex Replik-Uhren UK Mode reflektieren, Replik Rolex Submariner Uhren hier. Günstige gefälschte Omega Uhren Online-Shop verkaufen.